Deze spellen zijn ontstaan vanuit een visie: Namelijk het aanwakkeren van het vermogen om creatief te denken!

Vaak wordt ons geleerd dat we het juiste antwoord moeten vinden en logisch na moeten denken. Natuurlijk is dat belangrijk en ik zeg niet dat we daarmee moeten stoppen. Maar… Er is zoveel meer dan dat! Er is een verbeeldingswereld waarin alles mogelijk is. Waarin er niet één juist antwoord is maar oneindig veel. Waarin iedereen zijn eigen ideeën kan uiten en creëren. Dat is creativiteit en dat zit al in ons. Het hoeft er alleen nog even uit. De spellen ‘Dikke Draai Ananas’ en ‘Dikke Dans Banaan’ zijn het aanzetje hiervoor.

Door drie willekeurige woorden met elkaar te verbinden en tot de verbeelding te laten spreken, train je je creatieve denkvermogen. Elk idee waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben is namelijk ook een combinatie van al bestaande dingen, het hoeft alleen nog even gecombineerd te worden.

Waarom is het belangrijk dat kinderen en volwassenen creativiteit blijven trainen?

Creatief Denken is niet voor niks een van de 21st Century Skills. Met deze spellen bewandel je nieuwe denkpaden in je brein. Je doorbreekt vaste patronen. Wanneer je dat oefent, kun je ook in het dagelijks leven steeds makkelijker creatief denken. Dit zorgt ervoor dat je minder snel in de stress schiet als er iets onverwachts gebeurt en dat je meer in mogelijkheden en oplossingen denkt. Als je het ‘onmogelijke’ voor je kunt zien door middel van verbeeldingskracht, kun je daarna wel de kennis en vaardigheden vinden om het echt te creëren. Zo maak je het leven wat jij het liefste leeft mogelijk, vol met inspiratie!

“Imagination is more important than knowledge”
– Albert Einstein

Hoe zijn de spellen ontstaan?

Het begon toen ik (Linda) geïnspireerd werd door Ted-Talks van Sir Ken Robinson. Hij vertelde over het belang van creativiteit en dat het zonde is dat kinderen steeds minder creatief worden als ze opgroeien. Ik besloot tijdens mijn werk als leerkracht allerlei activiteiten te doen om creatief denken te trainen. Nooit maakte ik een voorbeeld-kunstwerk dat de kinderen dan na moesten maken, daar vond ik niks aan. Ik wilde ze zelf laten nadenken en creëren. Een aantal ideeën combineren, brainstormen samen met Steven Bootsma en toen was het er; Dikke Draai Ananas! Ik dacht: “Dit hou ik niet alleen voor mezelf en mijn leerlingen, maar dit wil ik met iedereen delen”. Dus ik besloot 1000 spellen te laten drukken. Nadat ik merkte hoe enthousiast mensen ervan werden kon ook het tweede spel, Dikke Dans Banaan, gedrukt worden!

Hoe kom je bij zo’n aparte naam?

Het spel was bedacht en we hadden proefkaartjes met woorden gemaakt om het te testen. Tijdens deze fase maakte iemand, genaamd Joris, een tekening die paste bij de volgende drie woorden : “Dikke Draai Ananas”. De tekening sprak ons aan omdat hij een ananas voor zich zag die DJ was, dat is natuurlijk ook ‘draaien’. Ook sprak de klank van het woord ons aan, dus we dachten: Dat wordt de titel! Bedankt, Joris. De tekening zag er zo uit:

De mensen achter de spellen

Linda Sinnige

Steven Bootsma