De eerste keer dat ik met Dikke Draai Ananas kennis maakte, weet ik nog goed. Ik was namelijk meteen laaiend enthousiast: wat een leuk spel!
Maar al snel daarna realiseerde ik me dat dit wel héél veel meer was dan alleen maar ‘leuk’. Van alle spellen en technieken die ik kende had ik nog nooit een spel (of techniek) meegemaakt dat zo goed werkte qua het stimuleren en ontwikkelen van creatief denken! Uiteraard zette dit mij als Interaction Design engineer en docent Multimedia meteen aan ’t denken: Waaròm werkt dit spel eigenlijk zo ongelooflijk goed?
Het geniale van Linda is dat zij een “meertraps-raket” heeft ontwikkeld (sorry, weet er geen andere benaming voor). De eerste fase laat mensen iets niet-bestaands bedenken maar ook nog tekenen, waarmee zij ongemerkt op een heel soepele manier buiten hun gebaande paden en gedachtenpatronen gaan. Maar dat is nog niet alles, want vervolgens krijgen ze één voor één de tekeningen van hun groepsgenoten te zien, en passen zij datzelfde proces nog een keer toe! Uiteraard is de een daar soms wat sneller in dan de ander, maar in feite werkt ’t eigenlijk heel nivellerend. En zoveel mensen verrassen zichzelf dat zij dit überhaupt kunnen. Dat is echt geweldig om mee te maken. Wat de meeste mensen overigens niet doorhebben, maar wat het systeem voor mij echt nòg sterker maakt, is dat deelnemers bij de tweede fase van ’t spel ook echt steun hebben aan hun ervaringen in de eerste fase.
Inmiddels heb ik Dikke Draai Ananas in ettelijke situaties toegepast, met studenten maar ook met (‘echte’) volwassenen, waaronder mensen die zichzelf absoluut niet creatief vonden (iets wat ik overigens beslist niet met ze eens was. Maar ja, dat moesten zij toen zelf eerst nog ontdekken). Toen zij eenmaal hun eerste aarzeling hadden overwonnen, hadden ze er niet alleen ongelooflijk veel plezier in: ze stonden letterlijk versteld van zichzelf dat ze zo gemakkelijk met allerlei nieuwe ideeën konden komen. “Ik dacht altijd dat out-of-the-box iets magisch was, maar dat kàn ik gewoon!”
Linda, wat heb jij mij blij gemaakt!
Er moet mij nog wel één ding van ’t hart: Dikke Draai Ananas is beslist niet alleen maar ‘kinderspel’!
Integendeel: Juist niet, zou ik zeggen.
Natuurlijk, kinderen vinden het (ook) prachtig om te spelen en ze kunnen er allerlei dingen mee leren en mee oefenen, maar de kracht van Dikke Draai Ananas ligt in het aanboren van creatief denken. De meeste kinderen hebben daar domweg veel minder moeite mee dan volwassenen. Voor een kind kan een blokje gemakkelijk een autootje zijn, of een boot, of een boormachine, of een bloem, of een theepot, of… . Als volwassene vinden we dat vaak veel lastiger, ’t is tenslotte maar gewoon een blokje.
Wij volwassenen denken nu eenmaal niet graag in “onmogelijkheden” (althans wat wij voor ’onmogelijk’ houden). Met Dikke Draai Ananas blijken we daar best aan voorbij te kunnen gaan. Sterker nog: het is bovendien leuk en ’t blijkt veel gemakkelijker te gaan dan wij dachten.
Als jij ook ’t idee hebt (had!) dat Outside-the-box denken niks voor jou was: probeer me dat nog ’ns wijs te maken als je met een paar mensen dit spel ’n keer hebt gespeeld…
Linda, ik blijf blij met jou !
“snelle schreeuwzwembroek, harige vlechtboef, paarse denkneushaar en een verliefde dansbaby. Het zijn vier voorbeelden van de 35937 mogelijke woordcombinaties die het creatieve denk kaartspel ‘Dikke Draai Ananas’ biedt. En die de speler naar believen kan uitbreiden naar 47952 met de bijgeleverde ‘jokers’. Het spelconcept is even simpel als briljant. Hilarisch en educatief, want jonge kinderen leren spelenderwijs de begrippen bijvoeglijk naamwoord, werkwoord en zelfstandig naamwoord kennen en onderscheiden en wat nog veel leuker is, is dat hun creatieve denkvaardigheden worden gestimuleerd. Immers je krijgt zomaar uit het niets een willekeurige woordcombinatie voorgeschoteld die op het eerste gezicht onzinnig is maar bij nader inzien hele leuke, lachwekkende en originele ideeën en inzichten op kan leveren. En leuk is één maar het kan ook de basis zijn van een baan doorbrekende innovatie: das pas leuk!
Dikke Draai Ananas is in die zin gebaseerd op decennia onderzoek naar creatief denken waaruit naar voren komt dat basis van creativiteit – en het creatieve denkproces – ligt in het combineren van begrippen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben en daar dan vervolgens een nieuwe betekenis aan te geven. Denk maar eens aan de voorbeelden veter + klittenplant = klittenband, gereedschap + broekzak = Zwitsers zakmes.
Het spel lijkt ‘gepositioneerd’ te zijn als een activiteit voor de basisschool waarin met name taal aan bod komt – en creatief denken. Maar het doet het net zo goed op de werkvloer of in de boardroom. Het leent zich namelijk uitstekend om vastgeroeste hersencellen los te schudden, die zo danig verfrist creatieve oplossingen weten te vinden voor wat ‘serieuze zaken’ genoemd worden.
Een hebbeding.”
”Samen met mijn zoon van negen, speel ik ‘Dikke Draai Ananas’ met veel plezier. Het spel daagt ons iedere keer weer uit om anders te denken en kijken. Dit spel nodigt je uit creatief te denken en het doet je versteld staan van jezelf! Het is ontzettend leuk om woorden te ontcijferen in elkaars gekke creaties! Het spel heeft geen win of verlies element, dat maakte het voor mijn zoon eerst een beetje verwarrend. Na een paar keer spelen, snapte hij dat het bij dit spel helemaal niet nodig is om te weten wie er gewonnen heeft. Ik vind het een grote aanwinst dat er geen winnaar of verliezer is, zo kan iedereen trots zijn op zijn eigen creaties en er de grootste lol om hebben zonder dat er iets van afhangt! Wat dit spel voor mij dubbel zo leuk maakt, is dat mijn zoon naast zijn creatieve ontwikkeling ook actief bezig is met lezen en het begrijpen van woorden. Onderdelen die hij op school minder leuk vindt, komen op deze manier volop aan bod!”
© 2020, VERZINNIGE
Leeuwarden, Nederland
verzinnige@gmail.com
KVK: 70704724
BTW: NL858428945B01