Visie

Tegenwoordig worden we vaak getraind om logisch na te denken en het juiste antwoord te vinden. Dit is belangrijk en daar moeten we niet mee stoppen. Maar in het dagelijks leven is er vaak niet één juist antwoord. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Om deze mogelijkheden te zien, is creativiteit nodig. Creativiteit is verbindingen leggen en je fantasie daarbij gebruiken. Deze vaardigheden kun je trainen. Dat is het uitgangspunt van het spel ‘Dikke Draai Ananas’.

Een korte speluitleg: Alle spelers tekenen vreemde, onbestaande wezens (zoals een ‘gespierde stink kwal’). Daarna raden de spelers van elkaar wat er getekend is. Het gaat om associëren en verbeelden, maar vooral om spelen. Spelen met ideeën en mogelijkheden. Het vinden van nieuwe verbanden is leerzaam maar ook gewoon erg grappig.

Naast creatief denken, leer je bij dit spel woordsoorten benoemen. Dit is nuttig voor zowel spellingvaardigheid als taalbeschouwing. Veel kinderen vinden ontleden een vervelend onderdeel van taalonderwijs. Spelend leren is een manier om ze te motiveren.

Doelen

* Creatief denken (associëren, verbeelden)
* Woordsoorten benoemen
* Woordenschat verbeteren
* Fijne motoriek verbeteren; tekenen
* Plezier belevenOntstaan

Vanuit onze visie over creatief denken is dit spel ontstaan. Toen we dit spel net bedacht hadden, moesten we het heel vaak spelen om te testen. Dat is trouwens geen vervelende taak, het zorgde ook bij ons voor veel hilariteit. Dankzij Joris heeft het spel zijn naam gekregen. Hij moest een tekening maken bij de woorden ‘Dikke Draai Ananas’. Hierbij maakte hij de tekening onder aan de website. Omdat deze ons opviel is het de inspiratie voor de naam en voorkant geworden. Bedankt Joris!

Auteur

Linda Sinnige

Met dank aan…

Benno Bos
Steven Bootsma
David v/d Kooij
Joris van Putten
Sjaak & Ada Sinnige
Albert & Marjo Bootsma

Resultaten